DOĞAN CÜCELOĞLU’NUN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI

11 Mayıs 2021
DOĞAN CÜCELOĞLU’NUN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI

DOĞAN CÜCELOĞLU’NUN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI

DOĞAN CÜCELOĞLU KİMDİR?

      Cüceloğlu, ünlü psikolog, yazar ve akademisyendir. Yaşamı boyunca on dokuz kitap yayımlamış, sayısız televizyon programına katılmış, öğrenciler yetiştirmiştir. İstanbul Üniversitesi’nden sonra Amerika’da ‘’dil psikolojisi’’ üzerine doktora yapmıştır. Hem Türkiye’de hem yurtdışında pek çok konferanslar ve eğitimler vermiş olan Doğan Cüceloğlu, kitaplarıyla birçok insana yol göstermiştir. 16 Şubat 2021’de vefat etmiştir. Cüceloğlu’nun sözleri insanlara ışık olmaya, yollarını aydınlatmaya devam edecektir.

      Doğan Cüceloğlu’nun ön plana çıkan pek çok kitabı vardır. Önemli bir Türk psikolog ve yazar olan Doğan Cüceloğlu kişisel gelişim kitapları ve iletişim psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalar ile pek çok kişi tarafından tanınmıştır.

DOĞAN CÜCELOĞLU’NUN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI HANGİLERİ?

      Hayatı boyunca elliden fazla makale ve on dokuz tane kitap çıkarmış olan Doğan Cüceloğlu’nun en çok okunan kitaplarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. VAR MISIN? GÜÇLÜ BİR YAŞAM İÇİN ÖNERİLER

Doğan Cüceloğlu’ndan tavsiyeler…

“Gençliğimde gergin, stresli, mutsuz günlerim çok oldu. Kendimi suçlu hissettiğim, değersiz gördüğüm dönemler yaşadım. Şimdi hayatım anlamlı, coşkulu ve şükür duygusuyla dopdolu... Neden? İçinde yaşadığım koşulların iyileşmesinden mi? Geliştirdiğim farkındalıkların sonucu mu?”

Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikâyeden şifa çıkarabilen bilgeliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biri. Seksen yılı aşkın ömrünün bir birikimi olarak, şimdi herkesin merak ettiği “hayati” sorulara en samimi cevaplarını sunuyor. Herkes gibi aslında o da hâlâ savaşıyor, keşfediyor, hayata değer katıyor. ‘’Hayatın anlamı nedir? İnsan kendini nasıl geliştirir? Umutsuzluk nasıl aşılır?’’ gibi sorulara cevap veriyor.

İncelemek için tıkla.

2. EVLENMEDEN ÖNCE

‘’Evlilik, bir çiçekçi dükkânı gibi farklı olanaklar sunar; çiçeklerden nasıl bir buket yaratacağınız size kalmış…

Bir kadının ve bir erkeğin iki farklı öyküsü evlilikte bir araya gelir. Evlenmeden önce aralarındaki ilişkiyi önemseyen, üstüne konuşan, sohbet eden, zaman ve emek veren çiftler, evliliklerinde kendi farklı öykülerinden ‘bizim öykümüz’ dedikleri yeni bir öykü oluşturmayı başarırlar.’’ diyor Doğan Cüceloğlu. Evliliğin hayatın dönüm noktalarından biri olduğundan, eş seçiminin öneminden, çiftlerin uyuman ve evliliğe dair pek çok noktadan bahsederek tavsiyeler veriyor. İnsan, evlilik ve çift psikolojisine dair tavsiye ettiğimiz kitaplar arasında.

 

İncelemek için tıkla.

3. GELİŞTİREN ANNE BABA

''Çocuğunuz bir kez çocukluk yaşayacak; bu dönemi onunla doya doya yaşayın.''

Yetişen her yeni kuşakla birlikte, onları yetiştiren anne ve babalardan da beklentiler artıyor. Toplumun gelişmesi için öncelikle ailede demokratik bir yapı kurulması şart. Bunun yolu da, anne ve babaların geçmişten gelen korku kültürü kalıplarından kurtulmaları ve onur eşitliğine inanan sağlıklı gelişmiş bireyler yetiştirmeleri... 

Geliştiren Anne-Baba olmak için kendinizi ve çocuğunuzu tanımanız, beklentilerinizi, niyetinizi keşfetmeniz; değerlerinizi ve aile ilişkinizi sağlıklı tutmanız önemli. Bilen, anlayan, seven gözlerle yaşama bakmak kendi elinizde…

Güler yüzlü, sakin, güvenen, hayata, ailesine şükür duygusu içinde bakan bir anne, bir baba olmak çocuklarınıza verebileceğiniz en büyük armağandır. Çocuklar böyle bir armağanı hak ediyorlar.’’ sözleriyle anne ve babanın çocuklara davranışlarının onu geliştirebileceğinden bahsediyor Cüceloğlu. Anne ve babaların mutlaka okuması gereken bu kitabı tavsiye ediyoruz.

 

İncelemek için tıkla.

4. GERÇEK ÖZGÜRLÜK

"Doğan Cüceloğlu, İyi Düşün Doğru Karar Ver adlı çok satan eserinden yola çıkarak yepyeni bir bakış açısıyla bu kitabı hazırladı."

Gerçek Özgürlük, yaşamında kendisi olarak var olamayanlara düşünce ve davranışlarıyla dünyayı kucaklamanın yolunu gösteriyor.

Üniversitesi öğrencisi Timur ile emekli profesör Yakup Bey tesadüfen tanışırlar. Yakup Bey, Timur'un gözlerinde duygu, düşünce ve davranışlarıyla yaşamı özgürce kucaklayamayan, özüne ulaşamamış bir gencin iç yalnızlığını ve burukluğunu görür. Timur, o karşılaşmadan sonra Yakup Bey'le yaptığı sohbetlerde bir özgürlük yolculuğuna çıkacaktır. 

Birey olma ve özgürlük olma yolundaki genç ve yetişkinler için çok değerli tavsiyeler barındıran bu kitabı tavsiye ediyoruz.

 

İncelemek için tıkla.

5. İÇİMİZDEKİ ÇOCUK

'İçimizdeki Çocuk' yaşamımıza yön veren güçlü bir varlıktır. İçimizdeki Çocuk ve İçimizdeki Ana - Baba, duygu, düşünüş ve davranışlarımızı sürekli yönlendirdiği halde çoğu kez onların varlığından bile haberdar olmayız.

Bu kitap içinde yetiştiğiniz ailenin ve yakın çevrenin sizin iç dünyanızı ve şimdiki duygu, düşünüş ve davranışlarınızı nasıl etkilediğini incelemektedir. Tavsiyemizdir.

 

İncelemek için tıkla.

6. İLETİŞİM DONANIMLARI

“Keşke”siz Bir Yaşam İçin İletişim Donanımları...’’

“Keşke çocuğumla daha çok zaman geçirseydim!” “Keşke vicdanımın sesini dinleseydim!” “Dilim tutulsaydı da keşke söylemeseydim!” Ne kadar sık duyarsınız ‘keşke’ sözcüğünü. “Şimdi bildiğimi keşke gençliğimde bilseydim!” diyen kişi, verdiği yanlış kararlardan duyduğu pişmanlığı dile getirir. Haksız mı? Bize verilen şu ömürden başka neyimiz var?

‘Keşke’siz bir yaşam için kim olduğunu ve ne istediğini bilmek yetmez, varoluşunu yaşamayı ve paylaşmayı da bilmek gerekir. Düşünürseniz, pişmanlıklarınızın çoğunun insan ilişkilerinden kaynaklandığını görürsünüz.

İletişim Donanımları, ailede, işyerinde ve toplumda sağlıklı insan ilişkilerine önem veren, ‘keşke’siz bir yaşam isteyen insanlar için yazıldı; yaşamınızın sonunda, “Keşke kendi hayatımı yaşayabilseydim!” dememeniz için!

 

İncelemek için tıkla.

7. BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE

Bu kitap, çocuğunun başarılı olması için, "Çok çalış oğlum/kızım," demenin ya da tüm maddi olanaklarını seferber etmenin ötesinde bir şeyler yapmak isteyen anababalara yol göstermek amacıyla yazıldı.

Her anababa, okul başarısı için çocuğuna yardımcı olmak ister. Ama öğrenme sürecinin bilimsel temellerini kavramadan atılacak her adım, iyi niyetli de olsa, çocuğu engelleyebilir.

Başarıya Götüren Aile, sınav döneminde çocuklarına destek olmak için doğru ve etkili yöntemler arayan tüm ana-babalara kılavuzluk edecek.

İncelemek için tıkla.

8. DAMDAN DÜŞEN PSİKOLOG

Doğan Cüceloğlu aramızda bir ıslık gibi dolaşıyor…

Annelerimiz yaşarken ayrıca bu şarkıyı duymaya ihtiyacımız yoktur. Annemiz o şarkının ta kendisidir zaten. Ama Cüceloğlu, sadece on yaşındaymış annesi “gitti de gelecek” sandığında… Söyleşimiz boyunca içinde yakaladığı, annesinin bıraktığı boşlukta büyüyen kocaman bir ağıt oldu; kalabalıklar içinde ürkek, mahcup, çekingen bir çocuk…

Kendi çocukluğuna el uzatır gibi uzatıyor şimdi elini bütün çocuklara; o çocukların anne-babaları, öğretmenleri hınca hınç dolduruyorlar seminerlerini. Kitapları baskı üzerine baskı yapıyor. Çünkü Nasrettin Hoca topraklarının çocukları olarak biliyorlar ki damdan düştüklerinde, çarenin hasını kendisi de daha önce damdan düşmüş olan bilir. Hele de damdan düşüp de doğrulan üstüne üstlük bir de doktorsa…

Bu kitap Doğan Cüceloğlu’nun Cana Dila ile yaptığı söyleşiden oluşuyor. Kendi hayat hikâyesini anlatarak takipçileri için tavsiyeler verdiği bu kitabı mutlaka okumalısınız. 

İncelemek için tıkla.

9. SAVAŞÇI

Her insanın gönlünün bir yerinde, çok derinlerde bir istek vardır: anlamlı ve coşkulu bir şekilde yaşamak. Bu isteği gerçekleştirmek kolay değildir; önce anlamlı ve coşkulu bir yaşamı hak etmek gerekir. Hak edebilmek için kişin kendi içindeki olumsuzluklarla güçlü bir savaş vermesi gerekir.

Anlamlı ve coşkulu bir yaşam için Savaşçı kitabında böyle bir savaştan söz ediyor Doğan Cüceloğlu. ‘’Arif Bey, bu kitapta benimle konuşan bir sınıf öğretmeni. O beni bulmadı, aslında ben onu buldum. Uzun zamandır öğretmenlere ulaşmak, onlarla bir diyalog başlatmak gereksinmesi duyuyordum. Arif Bey'i böyle bir arayışın sonucunda buldum. Arif Bey'in yüreğinde sıkıntı var. Çabalıyor. Anlamak istiyor, yapmak istiyor. Destek bulamıyor. Ve yalnız!...’’ diyor ve insanın anlam arayışını ve dünyada kendini arayışından bahsediyor.

İncelemek için tıkla.

10. MIŞ GİBİ YAŞAMLAR

Ne demek ‘mış gibi’ yaşam?

‘’Düşüncelerinin arkasındaki niyetin farkında olmayan, sözü, gözü, davranışı birbirine uymayan insanların yaşamı.’’ demek.

“Böyle insanlar var mı?” diye sorarsanız, çevrenize bir bakın! Aklı, düşüncesi çocuğuna yardım etmekle dolu olduğu halde asık yüzlü, kırıcı, ilgisiz anne veya babaları; öğretmen olduğunu söyleyen ama hiç kitap okumayan insanları göreceksiniz.

Üstelik ‘’mış gibi’’ yaşam, insanların bu anlayışla oluşturduğu ya da işlettiği kurumlar yoluyla giderek tüm topluma yayılıyor: Vatandaşa yardım etmek için oluşan bürokrasi, köstek olmak konusunda uzmanlaşıyor; güven duymamız için oluşturulan kurumlar güvensizliğin kaynağı haline geliyor; adaleti sağlamak için yapılan yasalar adaletsizliğin düzenini sürdürüyor.

Doğan Cüceloğlu, ‘’mış gibi’’ yaşamları bizlere göstererek ‘’mış gibi’’ yaşamamamız gerektiğini öğütlüyor. Hayatını kaybetmeden, samimiyetle yaşamak isteyenler için tavsiyemizdir.

İncelemek için tıkla.

11. MIŞ GİBİ YETİŞKİNLER

Yetişkin Çocuklar Aile Ortamı ve Çocuk Yetiştirme Üzerine Yakup Bey’le Söyleşiler Doğan Cüceloğlu’nun Yetişkin Çocuklar adlı kitabını, içeriğini daha iyi yansıttığına inandığımız yeni bir kapak ve yeni bir isimle sunuyoruz.

Bu kitap, aslında bildiğimiz, ancak üzerinde düşünme gereğini pek duymadığımız bir öyküyü anlatıyor. Bu öykünün kahramanlarını tanıdıkça çocukluğumuzu, ailemizi, çevremizdeki insanları ve en önemlisi kendimizi de daha iyi anlayacağız.

İncelemek için tıkla.

12. KORKU KÜLTÜRÜ NİÇİN MIŞ GİBİ YAŞIYORUZ?

“Ben” değil “biz” diyen güçlüdür. Toplum olarak “biz” kimliğimizi keşfetmek ve yaşamak zorundayız. Barış, huzur, üretim, gelişme içinde özgürce yaşamamız, “biz” diyebilmemize bağlı.

Evinin temizliğine titizlikle dikkat ettiğimiz halde, nasıl oluyor da yollarda, kaldırımlarda, parklarda, kumsalda arkamızda bir çöplük bırakıyoruz?

Neden engelliler için ayrılmış park yerlerine, engelli olmadığımız halde aracımızı park ediyoruz?

“Sadece ben” diyen insan nasıl yetişiyor?

Kötü insanlar değiliz, ama birbirimize kötü davranıyoruz. Bizim gibi düşünmeyenleri dinlemek bile istemiyoruz ve hemen ötekileştiriyoruz.

“Biz’’ diyebilmenin önemini, bencilliğin insana neler kaybettireceğin söz ediyor Doğan Cüceloğlu. Düzenli bir toplumun gereksinimlerinden olan birliktelik duygusu ve birlikteliğin doğurduğu olumlu psikolojik hâli Cüceloğlu’nun sözlerinden okumanızı tavsiye ediyoruz.

İncelemek için tıkla.

13. BİR KADIN BİR SES

Bu kitapta bir kadın ve onun sesi var, ama anlatılan gerçek yaşam öyküsünün en önemli kahramanı bir erkek. Saniye, Torosların bir köyünde büyüdü. Babasının gözüne girebilmek için ‘erkek gibi bir kız' olması gerektiğini anladı ve kısa saçıyla, sert bakışıyla, asker gibi rap rap yürüyüşüyle onun takdirini kazandı.

Bu yaşam öyküsü çetrefil, karmaşık ve acılarla dolu; aynı zamanda bu toplumun kadınlarının birçoğunun öyküsü.

Erkek karısını kendinden uzak tutmaya kararlı; uzaklığından, bilinmezliğinden ve yalnızlığından gelen bir gizemi var. Kadın onun iç dünyasına girmeye, onun can yoldaşı olmaya sürekli çabalıyor. Acılarla dolu yalnız bir yolculuk; her ikisi için de süregiden yalnız bir yolculuk.

 

İncelemek için tıkla.

14. İÇİMİZDEKİ BİZ

İçimizdeki Biz, yaşamımızdaki dayanışma gerçeğinin temelidir. Bu gerçeği yaşayan insanlar birbirlerine güven duyarlar. Aile yaşamı, komşuluk ilişkileri, ekonomik ve politik yaşam bu güven üstüne kurulur. Böyle bir toplumda trafik ışığında motoru stop eden arabanın sürücüsüne yardım eli uzanır; çocukların ve toprağın geleceğine sahip çıkılır. Evlerin içi kadar sokakların ve kentlerin temizliğine de önem verilir. Dayanışma bilincinin olmadığı yerde, ''sen-ben anlayışı'' hâkimdir. Evrendeki dayanışma gerçeğinin fark edilmesi BİZ Bilinci´nin temelini oluşturur. Bu kitap, ''sen-ben anlayışı'' üzerine kurulmuş aile ve iş yaşamının sorunlarını irdelemekte ve çözümün Biz Bilinci'nde yattığını göstermektedir.

 

İncelemek için tıkla.

15. İNSAN İNSANA

İnsan, ilişkileri içinde sürekli olarak 'yeniden tanımlanan' bir varlıktır. Doyumlu ve mutlu bir yaşam için kendinizi yeniden tanımlamada kullanacağınız bilgi ve becerileri, Yeniden İnsan İnsana'da bulacaksınız. Yeniden İnsan İnsana'yı okuduktan sonra, çevrenizdeki 'İletişim kazaları'nı görebilecek, kendinizi ve sevdiklerinizi bu 'kazalar'dan koruyabilme olanağını bulabileceksiniz.

Doğan Cüceloğlu’nun ilk kitabı olan İnsan İnsana, "İnsan İlişkilerinin Getirdikleri ve Götürdükleri Üzerine" alt başlığı üzerine yazılmıştır. İletişim alanına ilk adım atanlara önerilecek bir kitap. ‘’Bu kitapta çizgi ustası Erdoğan Bozok'un çizimlerinden ve mizah ustası Aziz Nesin'in öykülerinden yararlandım.’’ diyor Cüceloğlu. İnsan ilişkilerini düzeltmek ve çok daha pozitif bir hayata sahip olmak isteyenlere tavsiyemizdir.

 

İncelemek için tıkla.

16. İNSAN ve DAVRANIŞI

‘’Çağdaş insan, insanı bilmelidir. İnsanı bilen kendini anlar; kendini anlayan, insanları anlar. Ve demokratik bir toplumun temelleri bu anlayış üzerine kurulur. Bu kitapta her çağdaş insanın bilmesi gereken modern psikolojinin temel kavramlarını Türk toplum yapısının özellikleriyle kaynaştırarak sunuyorum. ’’ diyor Doğan Cüceloğlu.

Öğrenci iseniz, bu kitapta öğrenme ve verimli çalışma yöntemleri ilginizi çekebilir; anababa iseniz çocuğun gelişim aşamalarını bilmek isteyebilirsiniz; yöneticiyseniz insanı motive etme konusunu merak edebilirsiniz. Umarım bu kitap uzun yıllar boyunca okurların çok amaçlı olarak yararlanacağı temel bir kaynak olacaktır.

İncelemek için tıkla.

Doğan Cüceloğlu'nun tüm kitaplarını görmek için tıkla.

Bunlar gibi tüm kitapları isemkitap.com üzerinden avantajlı fiyatlarla alabilirsiniz.

    

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.