- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Teslimat ve İade Koşulları
- Yorumlar (0)
-
Kamu Maliyesi Ders Kitabı
Prof. Dr. Nurettin Bilici
Kamu Maliyesi
Türk Kamu Maliyesinin Unsurları
Kamu Gelirleri (Parafiskal ve Yerel İdare Gelirleri Dahil)
Vergi (Temel Kamu Geliri)
Gelir, Harcama ve Servet Vergileri
Kamu Giderleri ve Kamu Borçları
Bütçe Konusuna Giriş
Bütçeleme Süreci
Bütçenin Denetimi
İçindekiler
Ön Bilgiler
Birinci Bölüm
Türk Kamu Maliyesinin Unsurları
İkinci Bölüm
Kamu Gelirleri (Parafiskal Ve Yerel İdare Gelirleri Dahil)
Üçüncü Bölüm
Vergi (Temel Kamu Geliri)
Dördüncü Bölüm,
Gelir, Harcama Ve Servet Vergileri
Beşinci Bölüm
Kamu Giderleri Ve Kamu Borçları
Altıncı Bölüm
Bütçe Konusuna Giriş
Yedinci Bölüm
Bütçeleme Süreci
Sekizinci Bölüü
Bütçenin Denetimi
Ekler
Kavram Dizini
Kaynakça
ŞEKİLLER, KUTULAR VE TABLOLAR LİSTESİ
Kısaltmalar
GİRİŞ
Kamu maliyesi bilimi, insan ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında doğmuştur. İnsanların, fiziksel (özel) ihtiyaçları yanında toplum halinde yaşamalarından (bir devlet oluşturmalarından) kaynaklanan kamusal ihtiyaçları da vardır.
Beslenme, barınma, giyinme, seyahat gibi fiziksel ihtiyaçlar özel teşebbüs (özel kesim, özel sektör) tarafından karşılanabilir. Buna karşılık içinde yaşanılan ülke içinde asayişin ve adaletin sağlanması ve aynı ülkenin dış güvenliğinin ve üçüncü ülkeler nezdinde temsilinin sağlanması gibi hizmetler için devlet nezdinde bir teşkilatlanmaya gerek vardır. Bu şekilde ordu, polis, hakim-savcı, diplomat gibi personel ihtiyacı devlet (kamu kesimi, kamu sektörü) tarafından karşılanır ve organize edilir. Günümüz modern devletlerinde; dış güvenlik, asayiş, diplomasi gibi hizmetler yanında eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda da kamu sektörü görev üstlenmektedir.
Devletin bu hizmetleri verebilmesi için gelir toplaması, borçlanması, harcama yapması… gerekir.
Kamu maliyesinin konusunu, “mali olaylar”ın incelenmesi oluşturur. Mali olay kavramı, devletin ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin görülebilmesi için kamu geliri toplamasını ve bu gelirleri belirlenen amaçlar doğrultusunda harcamasını ifade eder.,
Mutluer-Öner-Kesik’in Kamu Maliyesi kitabındakamu maliyesi, insanların kalp sistemine benzetilmiştir: Nasıl, toplardamarlar aracılığı ile kan kalpte toplanıyor, ardından atardamarlar aracılığı ile tekrar vücuda geri döndürülüyorsa, aynı mekanizma kamu maliyesinde de işlemektedir. Devlet, ekonomiden kamu gelirlerini toplamakta, arkasından da bu topladığı gelirleri ülke ekonomisine geri döndürmektedir. (Mutluer, Öner, Kesik 2010: 1)
Ülkemizde toplanan-harcanan paraların büyüklüğü, aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere ekonomi içinde ortaya çıkan paranın %50’sini bulmaktadır.