MSÜ Sınavı Nedir? Nasıl Çalışılır?

25 Haziran 2023
MSÜ Sınavı Nedir? Nasıl Çalışılır?

Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde kara, deniz ve hava harp okulları, enstitüler ve yüksekokulları bulunduran askeri yükseköğretim kurumudur. İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova ve Balıkesir illerinde Milli Savunma Üniversitesi meslek yüksekokulları ve enstitüler bulunmaktadır.

MSÜ’de yapılan yeni düzenlemeler neticesinde Kara, Hava ve Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu ile Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu ön lisans, Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu lisans olarak askeri personeller yetiştirmektedir. Ön lisans programından itibaren lisansüstü programlara kadar olan askeri standartta yükseköğretim eğitimleri normal üniversiteler gibi fakülte fakülte şeklinde olmaktadır.

Milli Savunma Üniversitesinin kurulduğu zaman da Harp Okullarının kuvvet komutanlıklarına bağlılığının kalkması nedeniyle askeri personeller sivil gözetiminde yetiştirilmeye başlanmıştır. 4 yıl boyunca yetiştirilen asker adayları eğitimleri sonucu mesleki yeterlilikleriyle Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu mezuniyetine göre subay olarak TSK’de görev alabilecek niteliğe sahip olmaktadır.

 

MSÜ Nasıl Kazanılır?

 

Milli Savunma Üniversiteleri daha önce de bahsettiğimiz gibi normal üniversiteler gibidir. Ancak öğrenci temini söz konusu olurken bazı farklı prosedürler uygulanmaktadır. Temelde ortak olan prosedürlerse öğrenci adaylarının ister meslek yüksekokulları isterse de harp okulları için taban puan şartını sağlıyor olmasıdır.

 

MSÜ sınavı ile elde edilecek taban puanlar bu üniversitelerde eğitim alma fırsatını sağlayacaktır. MSÜ Sınavı ne zaman sorusunu merak eden adayların duyuruları takip etmesi gerekmektedir.

Duyuruların ardından adaylar sınavı kazanmaları sonucunda MSÜ başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Ancak taban puanlara veya daha yüksek puanlara sahip olmak bile yeterli olmayacaktır. Çünkü MSÜ bölümleri için öğrenci temininde birtakım yeterlilik testleri uygulanmaktadır. Bunlar ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat aşamasıdır.

 

Özetle MSÜ sınavı üniversitede eğitim görmeniz için gereklidir ancak yeterli değildir. Yeterlilik testleri için iyi bir hazırlıkeğitimialmak şarttır.

MSÜ sınavı hakkında merak edilen bilgileri aktardıktan sonra, MSÜ Başvuru koşulları neler inceleyelim. Milli Savunma Üniversitesinin kazanılması için öncelikle adayların başvuru koşullarını sağlıyor olması gerekmektedir.

 

MSÜ Açılımı Nedir?

Milli Savunma Üniversitesi, 31 Temmuz 2016 tarihli ve 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

  • Adaylar öncelikle ÖSYM Aday İşlemleri web sitesine giriş yapmalıdır.
  • ÖSYM Aday İşlemleri sayfasına giriş için adayların TC kimlik no ve şifre girmeleri yeterlidir.
  • ÖSYM Aday İşlemleri sayfasından MSÜ Sınavı için yayımlanan başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Aday işlemleri sayfasının sol tarafında bulunan menüden “Başvurularım” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfada Milli Savunma Üniversitesi Sınavı seçeneği seçilmelidir.
  • Aday bilgileri doldurularak MSÜ Sınavı için başvuru işlemleri tamamlanmalıdır.
  • Sınav tarihinden yaklaşık 3 hafta önce aday, sınav yerlerini ÖSYM web sitesinden öğrenmelidir.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı (MSÜ) başvurusu yapmak isteyen adaylar, ÖSYM web sitesinden sınav ücretini elektronik olarak ödemeyi unutmamalıdır. Aksi takdirde MSÜ Sınavı için yapılan başvuru tamamlanamaz.

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Kimler Girebilir?

 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Harp Okuluna başvurabilmek için cinsiyeti erkek olmak,
  • Harp Okulu için en fazla 20 yaşında olmak,
  • Astsubay Meslek Yüksek Okulu için en fazla 21 yaşında olmak,
  • Güvenlik soruşturması sonucunda kendisinin ve ailesinin sicilinin temiz olması,
  • Evli olmamak,
  • Erkek öğrenciler için minimum 165 cm boyunda olmak,
  • Kadın öğrenciler için minimum 160 cm boyunda olmak,
  • Hava Harp Okulu için maksimum 190 cm boyunda olmak,
  • MSÜ Sınavı’na ek olarak aynı yıl içinde yapılan YKS’ ye katılmak.

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı'na Kaç Kez Girilebilir?

 

MSÜ yani Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavında 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. Milli Savunma Üniversitesi Sınavı'na Kaç Kez Girilebilir? Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına kaç kez girilebileceği ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.

 

MSÜ Sınavı Kaç Dakikadır?

MSÜ sınavı süresi 135 dakika yerine 165 dakika uygulanacak. Sınava katılacak adaylara Türkçe testinden 40, temel matematik testinden 40, sosyal bilimler testinden 20 ve fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yönetilecek, sınav saat 10:15' de başlayacak ve 13.00'a kadar devam edecek.

 

MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?

MSÜ sınavına girecek olan adaylar sınav sonucunda puanlarını hesaplamak istiyor. Sınav sonucunda başarılı notu alan kişiler tercih yapmaya hak kazanacak. ÖSYM tarafından yapılacak olan MSÜ puanları diğer sınavlarda olduğu gibi net üzerinden hesaplanacak. Ortalama ve standart sapma uygulanan MSÜ sınavında alınan ham puanlar değerlendiriliyor. Ortalama 50 standart sapma ise 10 puan üzerinden yapılıyor.

MSÜ'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

MSÜ yani Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavında 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı Baraj Puanı Kaçtır?

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına girebilmek için adayların, YKS’ ye girmesi ve TYT’ denen az  200 ve 200 üzeri puan almış olması gerekmektedir. MSÜ baraj puanları; adayların bölümüne, cinsiyete ve adayın şehit-gazi yakını olup olmamasına göre farklılık göstermektedir. 2024 yılı Milli Savunma Üniversitesi Sınavı baraj puanı henüz açıklanmamıştır.

 

MSÜ Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

MSÜ Sınavının ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.

 

MSÜ Sınavına Girenler YKS'ye Girebilir mi?

 

MSÜ Sınavına girenler YKS’ye girebilmektedir. Adayların Astsubay Meslek Yüksekokulları için 1. ve 2. oturumları olan TYT ve AYT'ye girmeleri gerekmektedir. TYT sınavından da 200 ve üzerinde puan almış olunmalıdır. Astsubay Meslek Yüksekokulları için ise 1. oturumu olan TYT'ye girilerek 200 ve üzeri puan alınmalıdır.

2024 MSÜ Sınavı Ne Zaman?

 

2024 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ), 19 Mart 2024 tarihinde uygulanacaktır.Sınava başvurular14 Ocak-07 Şubat 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

2024'de MSÜ Kaç Kez Yapılacak ?

 

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 1 kez yapılacaktır.

 

2024 MSÜ Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

 

ÖSYM tarafından yayımlanan 2024 sınav uygulama takvimine göre13 Nisan 2024 tarihinde açıklanacaktır.

2024 MSÜ Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

2024 MSÜ tercihlerinin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmamıştır.

 

2024 MSÜ Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 MSÜ tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz açıklanmamıştır.

 

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Nasıl Çalışılır?

 

MSÜ Sınavı, ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan ve ÖSYM tarafından uygulanan ortaöğretimden Askeri Okullara geçiş sınavıdır. MSÜ Sınavında adaylara Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi, temel matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinden sorular sorulmaktadır.

MSÜ Sınavında yer alan dersler ve soru sayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

MSÜ’ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • MSÜ’ye giren adayların sınavda sorumlu oldukları konuların öğrenmeleri gerekmektedir. Konular öğrenildikten sonra çalışma planı hazırlanmalı ve bu planın adayın kendine uygun ve uygulanabilir olmasına dikkat edilmelidir.
  • MSÜ’ye çalışma döneminde bol bol kaliteli soru çözülmelidir. Kaliteli sorulara ancak kaliteli kaynaklar aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Sınava çalışan adaylar hem konu anlatım, hem test, hem de deneme kitabı alırken deneyim sahibi, alanında uzman kişilere danışmalıdır. Çok sayıda kaliteli soru çözmek sınav başarısını artıracaktır.

 

  • MSÜ Sınavının gerçekleşmesine kısa süre kaldığında deneme çözümüne ağırlık verilmelidir. Denemeler tıpkı sınavdaymış gibi süre tutularak çözülmeli ve sonrasında cevaplar değerlendirilerek tekrar edilmesi gereken yerler tespit edilmelidir.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Fizik Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır: Fizik Bilimine Giriş, Madde ve Özellikleri, Basit Makineler, Vektör-Kuvvet ve Kuvvet Dengesi, Sıvıların Kaldırma Kuvveti, Isı ve Sıcaklık, Basınç, Genleşme, İş Enerjisi, Doğrusal Hareket, Düzlem Ayna, Küresel Aynalar, Işık ve Gölge, Mercekler ve Aydınlanma, Elektrik Akımı ve Devreler, Elektrostatik, Temel Dalga Bilgileri, Su Dalgaları, Yay Dalgaları, Ses ve Deprem Dalgaları.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Kimya Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır: Kimya Bilimi, Periyodik Sistem, Atom ve Yapısı, Kimyasal Türler Arası Etkileşimleri, Bileşikler, Asitler-Bazlar ve Tuzlar, Kimyasal Tepkimeler, Kimyanın Temel Yasaları, Karışımlar, Maddenin Halleri, Endüstride ve Canlılarda Enerji ve Kimya Her Yerde.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Biyoloji Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır:Biyoloji Bilimi, İnorganik Bileşikler, Organik Bileşikler, Madde Geçişleri, Hücre, DNA-RNA, Enzimler, Hücre Bölünmeleri, Protein Sentezi, Ekoloji, Eşeysiz-Eşeyli Üreme, Canlıların Sınıflandırılması, İnsanda Üreme ve Gelişme, Mendel Genetiği, Cinsiyete Bağlı Kalıtım ve Kan Grupları.

 

  • MSÜ’ye giren adaylar kendilerine güvenmeli, başarılı olacaklarına inanmalıdır. Çalışma döneminde moral, motivasyon artırıcı faaliyetlerde bulunulmalıdır. Adayların konu çalıştıktan veya yeterli miktarda soru çözdükten sona keyif aldıkları şeylerle ilgilenmesi motivasyonu artırma konusunda destek olacaktır.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Matematik Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır:Temel Kavramlar, Rasyonel Sayılar, Ondalık Sayılar, Sayı Basamakları, Mutlak Değer, Köklü Sayılar, Üslü Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklem Çözme, Kümeler, Kombinasyon, Permütasyon, Fonksiyonlar, Binom, Polinomlar, İstatistik, Olasılık, Karmaşık Sayılar, Parabol, İkinci Dereceden Denklemler, Problemler; Doğruda ve Üçgende Açılar, Üçgende Alanlar, İkizkenar ve Eşkenar Üçgen, Dik ve Özel Üçgenler, Dik Üçgende Trigonometrik Bağıntılar, Üçgende Kenarortay, Bağıntıları, Üçgende Açıortay Bağıntıları, Üçgende Eşlik ve Benzerlik, Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları, Dörtgenler, Çokgenler, Doğrunun Analitiği, Paralelkenar, Yamuk, Eşkenar Dörtgen-Deltoid, Çemberde Uzunluk, Dikdörtgen, Daire, Küre, Prizmalar, Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği ve Vektörler-1

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Tarih Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır: Tarih Bilimine Giriş, Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, Eski Türk Tarihi, Türk Tarihi, Beylikten Devlete, Türk-İslam Devletleri, Dünya Gücü Osmanlı Devleti, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Yeniçağ Avrupası, Arayış Yılları, Yakınçağ Avrupası, 18. Yüzyılda Değişim ve Diplomasi, En Uzun Yüzyıl, 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı, Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi, Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri, Türk İnkılabı ve Türk Dış Politikası.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Coğrafya Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular ŞunlardırDünyanın Şekli ve Yer Şekilleri, Harita Bilgisi, İklim Bilgisi, Türkiye'nin İklimi ve Yer Şekilleri, İç ve Dış Kuvvetler, Yerin Şekillenmesi, Toprak Tipleri, Orta Payda: Bölge, Nüfus, Çevre ve İnsan, Ulaşım Yolları ve Doğal Afetler.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Felsefe Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır: Felsefenin Alanı, Bilim Felsefesi, Bilgi Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Varlık Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset Felsefesi ve Din Felsefesi.

 

  • MSÜ Sınavına çalışan adayların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular ŞunlardırHz. Muhammed' in Hayatı, Hazreti Muhammed, İslam Düşüncesinde Yorumlar, İslam Düşüncesinde Tasavvuf, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar, Kur’an ve Yorumu ve Vahiy ve Akıl Kur'an Yorumları.

 

  • MSÜ Sınavına Çalışan Adayların Türkçe Dersine Çalışırken Dikkat Etmesi Gereken Konular Şunlardır: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Noktalama İşaretleri, İsimler, Sıfatlar, Paragraf, Ses Bilgisi, Zarflar, Zamirler, Edat- Bağlaç- Ünlem, Sözcükte Yapı, Fiiller, Fiilde Çatı, Yazım Kuralları, Fiilimsiler, Cümle Türleri, Cümlenin Öğeleri ve Anlatım Bozuklukları.

 

MSÜ Hangi Kaynaklardan Çalışılır?

 

 

  • 2024 MSÜ Özel Hazırlık 16’Lı Efsane Set Altın Seri Yayınları

 

  • MSÜ Tüm Dersler Tamamı Çözümlü Soru Bankası Editör Yayınları

 

  • 2024 MSÜ Ösym Çıkmış Soru Tıpkı Basım Türkiye Geneli Dijital Deneme İnformal Yayınları

 

  • MSÜ Son 5 Yıl Tıpkı Basım Çıkmış Sorular A Yayınları

 

  • MSÜ Askeri Öğrenci Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Yediiklim Yayınları

 

  • KPSS ALES DGS MSÜ Paragraf Soru Bankası, Panem Yayınları

 

  • MSÜ-KPSS-ALES-DGS Sınav Uzmanlarından Paragraf Soru Bankası, Benim Hocam Yayınları

 

  • MSÜ KPSS ALES Navigasyon Paragraf Soru Bankası, Rasyonel Yayınları

 

  • KPSS ALES DGS TYT MSÜ Benzersiz Paragraf Klas Serisi Son 3 Sınav Çıkmış Sorular, Yargı Yayınları

 

  • MSÜ Paragraf 8 Yıl Çıkmış Sorular, Çap Yayınları

 

MSÜ'ye Kaç Ay Çalışılmalıdır?

MSÜ’ye kaç ay çalışılacağı sınava girecek olan adayın bilgi birikimi, daha önce sınava girip giremediği ve ders çalışmaya ayırabileceği süreye göre farklılık göstermektedir.

 

Eğitim hayatı boyunca düzenli ders çalışmış bir öğrenci MSÜ Sınav çalışmasını daha kısa sürede tamamlayabileceği gibi, öğrencilik hayatında fazla ders çalışmamış olan bir öğrencinin çalışma süresi daha uzun olabilmektedir.

 

MSÜ Sınav konularını günde 4-5 saatlik bir çalışma sonucunda ortalama 2-3 ayda bitirmek mümkündür. Fakat sınav konularını bitirmek çalışmanın tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Adaylar konu çalışmasından sonra bol bol soru ve deneme çözmelidir.

 

MSÜ'ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir ?

 

MSÜ'ye hazırlanırken günde kaç soru çözüleceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Her adayın bir gün boyunca ders çalışmaya ayırdığı süre farklıdır. Bir günde çözülecek soru sayısı günde kaç saat ders çalışıldığı ile ilgilidir.

 

Günde 2 saat ders çalışan bir adayın bu sürenin 30 dakikasını konu çalışmasına 90 dakikasını test çözümüne ayırma şansı vardır. Ders çalıma süresi değiştikçe soru çözümüne ayrılan zaman da değişecektir.

 

Adaylar çözebildikleri kadar çok soru çözmeli, soru çözümünden sonra da doğru ve yanlışlarını kontrol etmelidir. Hangi konularda yanlış yaptığını tespit edip o konuları tekrar eden adayların sınav başarısı artmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.