NASIL ZAYIFLARIM ?
03 Mayıs 2023Zayıflamak İstiyorum Diyorsanız Mutlaka Okuyun!
Kilo vermek zorlu bir süreç gibi görünebilir. Ancak kilo verdikten sonra kişi hem sağlıklı bir hayata kavuşur hem de ideal vücut ölçüsüne ulaşır. Nasıl zayıflarım diyet listesine nasıl uyarım, nasıl kilo verilir, zayıflamak istiyorum, kilo vermek istiyorum ama veremiyorum düşünceleri hayatın en büyük problemi gibi görünebilir ancak zayıflama yöntemleri sayesinde hızlı zayıflama ve sağlıklı kilo verme hayallerine kavuşmak zor değildir.
Nasıl zayıflarım diye düşünenlerin öncelikle zayıflamak için kararlı olmaları gerekmektedir. Bu yüzden kilo verme diyetlerine veya zayıflama egzersizlerine başlamadan önce neden kilo vermek istenildiğine karar verilmelidir. Zayıflamak istiyorum, kilo vermek istiyorum ama veremiyorum diyenler bir amaçla diyete veya egzersize başladıklarında daha başarılı sonuçlar elde edeceklerdir. Bunun sonucunda kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlığı hayatlarının da bir parçası haline gelecektir.
Nasıl kilo verilir sorusu her birey için özel olarak yanıtlanacak bir sorudur. Bunun nedeni herkesin yaşı, kilosu, beslenme alışkanlıkları, metabolizma hızı ve sağlık durumunun farklı olmasıdır. Nasıl zayıflarım diyenler mutlaka diyetisyen kontrolünde kendine özel beslenme programlarıyla kilo vermeye çalışmalıdır.
Kilo Vermek İstiyorum Ama Veremiyorum Bahanesi Yok!
1) Yemek Yeme Sürenizi Belirleyin
20 dakika boyunca bir zamanlayıcı ayarlayın ve ne kadar sürede yemek yediğinizi keşfedin. Bu karmaşık bir diyet planı olmadan zayıflamanızı sağlayacak iyi alışkanlıklardan biridir. Böylece her lokmanın tadını alarak yemek yiyebilirsiniz. 20 dakikalık bir süreye yayarak yediğiniz küçük porsiyonlardaki yiyecekler, hem yemekten keyif almanızı sağlar hem de vücudunuzun doygunluk hormonlarını tetikler.
2) Daha Çok Uyku Daha Az Kilo Demek Olabilir
Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre günlük uyku sürenizi bir saat artırdığınızda (geceleri daha erken uyuduğunuzda) kişiden kişiye değişse de bir yılda yaklaşık 14 kilo verebilirsiniz. Tabii bunu yanlış ara atıştırmalardan kaçınarak yapabilirsiniz.
3) Daha Çok Sebze ve Meyve Yiyin
Öğünlerinizden birini ki genellikle akşam yemeğini daha çok sebze ve meyve yemeye ayırın. Meyve ve sebzeler daha fazla lif ve su içerdiği için daha az kalori almanıza yardımcı olur. Sebzeleri pişirirken değil; servis yaparken yağ kullanın. Salata sevenlerdenseniz salatanızı tatlandırmak için yüksek yağlı soslar yerine limon suyu ve mevsimine uygun otları tercih edin.
4) Çorbaya Sofranızda Yer Açın
Mönünüze yağ ve kalori oranı yüksek olan kremalı çorbalar hariç olmak üzere mutlaka çorba ekleyin. Böylece daha az kalori alırsınız. Çorbayla başlayan bir yemekte doygunluk hissi daha hızlı oluşacağından iştahınız azalır. Çorbanın ardından sebze ağırlıklı bir yemeği tercih edin.
5) Tahılları Daha Fazla Tüketin
Kahverengi pirinç, arpa, yulaf, buğday ve tam buğday gibi kepekli tahıllar da fark etmeden kilo vermenize yardımcı olur. Daha düşük kalori alırken kolesterolünüzü de sağlıklı düzeyde tutabilirsiniz.
6) Ulaşılabilir Hedefler Koyun
Eski bir favori elbise, etek ya da pantolonunuzu her gün görebileceğiniz bir yere asın ve ödülünüz yeniden o kıyafetleri giyebilmek olsun.
7) Ekmeği Azaltın
Kahvaltı ya da öğlen yemeğinde yediğiniz sandviçin bir dilimini azaltarak; ayrıca içine domates dilimleri, közlenmiş biber veya keçi peyniri koyarak daha az kalori alabilirsiniz.
8) Pizzadan Vazgeçemem Diyenlerdenseniz
Pizzanızın hamurunu ekmek kabuğu gibi ince tercih edin. Üzerine ise garnitürler ve light peynir koyarak 100 kalori daha kazanmaktan kurtulabilirsiniz.
9) Şekeri Kesin
Şeker yerine içeceklerinizi tatlandırmak için limon, nane gibi lezzetlerden yararlanabilirsiniz. Şekerli ürünlerden de uzak durarak fark etmeden bir yılda yaklaşık 5 kilo kaybedebilirsiniz.
10) Uzun Bardaklar Yerine Kısa ve Geniş Bardaklar Kullanın
Meyve suyu, soda gibi tüketeceğiniz sıvıları kısa ve geniş bardaklara koyarak tükettiğinizde %25-30 oranında daha az kalori alırsınız.
11) Alkol Tüketiminizi Sınırlandırın
Alkollü içecek tüketiminizi ve yanında yediğiniz cips, fındık gibi atıştırmalıkları sınırlandırdığınızda daha az kalori almış olursunuz.
12) Yeşil Çaya Hayatınızda Yer Açın
Yeşil çay fark etmeden kalori kaybetmenizi sağlayacağı için iyi bir strateji olabilir.
13) Yoga Yapın
Amerikan Diyetik Derneği’nin araştırmasına göre yoga yapanlar öz farkındalık ve düzenli beslenme konusuna daha fazla dikkat etmek eğiliminde olduğu için aynı zamanda gereksiz kalori almaktan da uzak durabilirler.
14) Dışarıda Yemek Yemek Yerine Evde Yemeği Tercih Edin
Haftanın en az beş günü evde yemek yerseniz daha kolay kalori kaybedebilirsiniz. Zor geliyor diyenlerdenseniz önceden doğranmış yağsız sığır eti, marul, konserve fasulye, somon gibi işinizi hızlandıran gıdaları kullanarak hem daha çabuk yemek yapabilir hem de daha az kalori almış olursunuz.
15) Yemek Masasının Keyfini Çıkarın
Yemek sofrasının aralıksız yemek yemek yerine sohbet ederek yemeğin tadını çıkarabileceğiniz bir alan olduğunu unutmayın. Ancak sofrada kalacağınız süreyi de çok uzatmayın.
16) Güçlü Naneli Sakız Çiğneyin
Çok sık acıkıyor ve atıştırmak istiyorsanız şekersiz nane aromalı bir sakız çiğneyerek bu isteğinizi hafifletebilirsiniz.
17) Yemek Tabaklarınızı Küçültün
Otomatik olarak daha az yemek yemek için yemek tabaklarınızı küçültün. Böylece fark etmeden günde 200 kaloriden yılda ise yaklaşık 10 kg kilodan kurtulabilirsiniz.
18) Makarnadan Vazgeçmem Diyenlerdenseniz…
Daha çok yağ içeren krema bazlı soslar yerine daha az yağ içeren domates bazlı sosları tercih edin.
19) Daha Az Et Tüketin
Vejetaryen yemek yeme zayıflama alışkanlığını da beraberinde getirir. Vejetaryenler, et yiyenlere göre daha az kalori alırlar. Bunun çeşitli nedenleri olmakla birlikte, baklagiller önemli bir rol oynayabilir. Mercimek çorbası ve diğer lezzetli baklagil temelli gıdalar sadece lif ile doludur.
20) Her Gün 100 Kalori Fazladan Yakarak Bir Yıl İçinde 10 Kilo Verebileceğinizi Biliyor Muydunuz?
Bunun için her gün yaklaşık 20 dakika yürüyün. Bu yürüyüş sırasında fotoğraf çekin. Yürümeye vaktim yok diyorsanız 30 dakika evinizi temizleyin.
En Kolay Zayıflama Diyeti İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz?
- Et, balık, tavuk; öğlen veya akşam yemeğinde ızgara, fırında veya tencerede pişmiş 1 eliniz büyüklüğünde et mutlaka olmalı.
- Pişmiş sebze; her gün 1 avuç kadar pişmiş sebze yemelisiniz.
- Ekmek; kaliteli karbonhidrat almak için her gün 2- 3 dilim tam taneli buğday veya çavdar ekmeği yemeniz yeterli.
- Süt, yoğurt, kefir; günde 2 su bardağı kalsiyum grubu yiyecek tüketmek sağlıklı beslenmenin bir parçası. Yoğurttaki kalsiyum yağ yakmayı tetiklediği gibi aynı zamanda ödemi azaltıp, dolaşımınızı açarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Gece yatmadan yoğurdu maydanoz veya semizotu gibi mevsime uygun bir yeşil yapraklı sebze ile karıştırarak yediğinizde, metabolizma hızınızı yükseltir, kilo vermeye ivme kazandırmış olursunuz.
- Meyve; 2 yumruğunuz büyüklüğünde taze mevsim meyvesi metabolizmanız ve bağışıklık sisteminiz için büyük fayda sağlar.
- “Muz diyeti veya her hangi bir meyve odaklı tek çeşit meyve diyeti kalıcı çözüm oluşturmadığı gibi sağlığınıza ve metabolizmanıza zarar verir. Her yiyecek grubunu içeren yeterli bir diyet yeterli ölçüde meyve barındırmalı.”
- Çiğ sebze, salata; Her öğünde 1 yumruğunuz kadar taze mevsim sebzesi ile yediğiniz salata kilo verme hızınızı yükseltir, aynı zamanda tok tutar.
- Fındık, badem, ceviz gibi yağlı kuru yemişler; İçeriğinde bulunan sağlıklı yağ asitleri özellikle omega3 metabolizmamızı hızlandırıp hızlı yağ yaktıran diyet yapmanızı sağlar. Ayrıca zinde ve enerjik olmamızı sağlar, algı düzeyinizi yükseltir. Aralarda 1 avuç bu kuru yemişlerden yemelisiniz.
Kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için diyet yapıyorsanız bu süreçte meyveler en iyi dostunuz olacaktır.
Kilo vermek için mutlaka limon, portakal, yaban mersini, muz, armut, böğürtlen, ahududu, greyfurt, avokado, mango, elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, vişne, karpuz gibi meyveleri tüketmelisiniz.