ÖABT Nedir?

25 Haziran 2023
ÖABT Nedir?

Öğretmenlik alan Bilgisi Testi adayların puanını en çok etkileyen haliyle en çok itina gösterilmesi gereken bölümdür. ÖABT’ de  adayların lisans eğitimi sırasında gördükleri derslerle  konuların kapsamının genel bir çerçevesi çiziliyor  olsa da bu çerçevenin içini ÖSYM doldurmaktadır. Bu nedenle ÖABT çalışırken en temel kıstasınız ÖSYM çıkmış soruları olmalıdır.

Alan Sınavı sizin bilginizi ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bu durum her ne kadar adayları ezber yapmaya yönlendirse de sık yapılan tekrarlar, düzgün hazırlanan kavram haritaları ve sık ve bol yapılan soru çözümleriyle ezber yapmadan anlamlı öğrenme mümkün olacaktır. Bitirilen her konudan sonra mutlaka soru çözümü yapılmalı hatta soru çözümü yapmadan yeni konuya geçilmemelidir.

Bildiğiniz gibi kullanılmayan bilgiler kısa bir zaman sonra tamamen unutulurlar. Çeşitli kaynaklardan soru çözümleri yapmak farklı soru tipleri görmenizi sağladığı için size daha çok avantaj sağlayacaktır. Sizi en çok geliştirecek olan denemeler çözmek ve bu denemelerde yanlış yaptığınız soruların ayrıntılı analizini yapmak olacaktır.

ÖABT Ne İşe Yarar? ÖABT sınavı öğretmenlerin kendi içerisinde rekabet ettiği sınav olarak öne çıkıyor. Kamuda öğretmen olabilmek için girilen bu sınav ile beraber, öğretmenler kendi alanları doğrultusunda sınava tabi tutulurlar. Böylece bu sınavdan alınacak puan ile beraber KPSS sınavı puanı bir araya getirilir. İstenilen puan elde edildiği takdirde atama gerçekleşir. Tabii bu atamanın gerçekleşmesi için alınan puan ile beraber tercih yapılmalıdır.

 

ÖABT Açılımı Nedir?

ÖABT'nin açılımı "Öğretmenlik Alan Bilgisi Testidir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ilk kez 14 Temmuz 2013 Pazar günü yapılmıştır.

 

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine başvurular elektronik ortamda yapılacaktır. Sınav ücreti ise henüz belli olmamıştır.Adaylar başvurularını ÖSYM'nin açıkladığı sınav başvuru tarihlerinde ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak ÖSYM'nin internet adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilmektedir.

 

 Başvurular sınav ücreti yatırıldıktan sonra tamamlanmaktadır. Sınav ücretini yatırmayan adayların ÖABT başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

 

ÖABT Sınavlarına Kimler Girebilir?

 

İnternetten araştırılan ve en çok merak edilen konular içerisinde ÖABT sınavına kimlerin gireceğidir. Açılımı öğretmen alan bilgisi testi olması ile beraber, bu sınav KPSS sınavından sonra öğretmenlerin gireceği bir testtir. Kendi alanları eşliğinde öğretmenlik yapabilmeleri için bu sınavı mutlaka belirli bir puan çerçevesinde geçmeleri gerekir. Tabii sadece alınan puan değil aynı zamanda rekabet konusunda da öne geçmek gerekmektedir.

 

ÖABT'ye Kaç Kez Girilebilir?

 

ÖABT'ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birden fazla kez ÖABT'ye girebilmektedir.

 

 

KPSS ÖABT Sınavı Hangi Branşlarda Uygulanmaktadır?

 

  • Türkçe Öğretmenliği
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  • Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Tarih Öğretmenliği
  • Coğrafya Öğretmenliği
  • Matematik (Lise) Öğretmenliği
  • Fizik Öğretmenliği
  • Kimya Öğretmenliği
  • Biyoloji Öğretmenliği
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
  • Yabancı Dil (İngilizce) Öğretmenliği
  • Rehber Öğretmen
  • Sınıf Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • Beden Eğitimi Öğretmenliği
  • İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Bu şekilde kamu bünyesinde görev alacak tüm öğretmenler için bu sınav geçerlidir.

ÖABT Sınavı Kaç Dakikadır?

 

ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilimleri, Matematik Öğretmenliği (Lise) ve Kimya/Kimya Teknolojisi alanlarının sınav süresi 150 dakikadır.

Geriye kalan ÖABT alanlarının sınav süresi ise 120 dakikadır. Adayların, 120 dakikalık testlerde ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde; 150 dakikalık testlerde ise ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde kısa bir süre için bile olsa sınav salonunu terk etmesi yasaktır.

 

ÖABT Puanı Nasıl Hesaplanır?

 

ÖABT KPSS Puanları, her bir test bölümünden yapılan netlerin sonuçları kullanılarak hesaplanır. Her bir test bölümünde yapılan doğru - net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.

 

Özel formüller ile geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki matematiksel veriler kullanılarak hesaplanır.

 

KPSS Lisans Sınavında Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri temel testlerdir. Temel kısımda 60 Genel Yetenek ve 60 Genel Kültür olmak üzere 120 soru bulunmaktadır. Tüm KPSS puanların hesaplanabilmesi için mutlaka girilmesi gereken testlerdir. Yoksa KPSS puanınız hesaplanmaz. Eğitim Bilimleri testi 80 sorudan, Öğretmen Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 75 sorudan oluşmaktadır. ÖABT sınavında yaptığınız 4 tane 1 tane doğruyu götürmektedir. Bunun için doğru yaptığınız her soru ile puanlarınızı arttırıp rakiplerinizin önüne geçerek, sizin atanmanızda çok önemli bir rol üstlenecektir.

 

ÖABT’ de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

 

ÖSYM'nin konuya ilişkin yaptığı açıklama ise şu şekilde; "Hangi düzeyde olursa olsun, sınavda uygulanmış olan testlerin her birinde, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 1/4'ü çıkarılmak suretiyle her test ayrı olmak üzere adayın her testten aldığı ham puanlar hesaplanacaktır.

 

 

ÖABT Baraj Puanı Kaçtır?

 

ÖABT için belirlenmiş baraj puan bulunmamaktadır. 

 

ÖABT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır

 

ÖABT puanının hesaplanabilmesi için en az 1 net yapılmalıdır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde en az 1 ham puanı bulunmayan adayların standart puanları hesaplanmamaktadır.

 

2024 ÖABT Sınavı Ne Zaman?

 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlanan 2024 KPSS sınav takvimine göre düzenlenecektir. 6 Ağustos'ta yapılacaktır.

 

2024'de ÖABT Kaç Kez Yapılacak?

 

Sadece 1 kez yapılacaktır.

 

2024 ÖABT Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

 

Adaylar, yerleştirme sonuçlarına ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle erişebilecektir.

 

2024 ÖABT Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

 

Adaylar tercihlerini, 06-11 Ocak 2024 tarihleri arasında yapabilecektir. Tercih işlemleri, 06 Ocak 2024 tarihinde saat 14.30'da başlayacak ve 11 Ocak 2024 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir

 

2024 ÖABT Atama Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

 

2024 ÖABT atama sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz belli olmamıştır.

 

ÖABT'ye Nasıl Çalışılır?

ÖABT sınavına hazırlanmak sanıldığı kadar zor değildir. Çünkü testte çıkan sorular, yıllarca severek okudunuz ve mezun olduğunuz bölüm üzerinden sorulan sorulardan meydana gelir.

 

Bilgi birikiminizi de göz önünde bulundurarak, ilk olarak kendinize bir çalışma programı hazırlamanız gerekir. Böylece başlangıç denemesi yaparak seviyenizi görebilir ve bu süreçte ne kadar net çıkarabildiğinizi de görmüş olursunuz.

 

Temelinizi sağlamlaştırmak için, bol bol test çözmeniz gerekir. Bunun yanında her konuyu ayrı ayrı çalışmanız, konuları daha kolay özümsemenize olanak tanır. İlk olarak konuları baz alarak çalışmak, okulda gördüğünüz konuları hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Konuların çalışılmasının ardından konu testlerini çözerek, bilginizi daha da pekişmiş hale getirebilirsiniz.

 

 Çalışmada istikrar sağlamak için, çalıştığınız konularla ilgili testler çözebilirsiniz.

Daha önceden çıkmış soruları araştırabilir ve bu özel soru bankasından çözümlemeleri yaparak, gerçek sınava kendinizi hazırlayabilirsiniz. Yüksek netler çıkarmak için, sınava en az 2 ay kalaya kadar, konuların büyük bir bölümünü özümsemiş ve testlerini yapmış olmanız, size kolaylık sağlayacaktır.

 

ÖABT'ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

ÖABT Sınavına girecek adaylar, sınava hazırlanma döneminde kendilerine zaman kazandıracak formüller ve çalışma prensipleri bulmak zorundalar. Kendilerini oyalayacak gereksiz işlerden mutlaka uzak durmalıdır.

 

Tüm bu sebeplerden dolayı adaylar ÖABT çalışma sürecinde ellerinden geldiğince sosyal medya ve akıllı telefon uygulamalarından uzak durmaları gerekir. 

 

Akıllı Telefonlarında olan ve sizlere boş yere gereksiz zaman harcatan uygulamaları silmelisiniz. 

 

Kendinize özel ders çalışma planı oluşturmalısınız. Ayrıca çözülen soru sayısını takip edeceğiniz bir Ders Çalışma ve Not Defteri hazırlayarak bu şekilde daha kolay bir şekilde planlı çalışabilirsiniz. 

 

ÖABT Sınavına hazırlanan kişileri Ruhsal Sağlığı ve Morallerinin her zaman en üst seviyede olması, başarılı olmak için mutlaka bunun olması lazımdır. 

 

Ruhsal Sağlığı ve Morallerinin yüksek olan kişiler her zaman çözdükleri denemelerde çok iyi sonuçlar elde etmektedir. Adayların devamlı olarak Kendilerini Motive edecek ve Öğretmen olarak atanmak istedikleri şehirleri hatırlatacak Magnet, Heykel veya o Şehri hatırlatan, atanacağı şehir ile alakalı onunla özdeşleşen bir şeylerin olması sizleri daha çok motive edecektir. 

 

Sınavda Başarılı olmak istiyorsanız için her zaman planlı çalışmalı ve azimli olmalısınız. ÖABT sınavına hazırlanırken sistemli ve günlük Rutin bir şekilde çalışmalısınız.

 

ÖABT Sınavına çalışırken not tutulmalıdır!

 

  • Ders çalışırken not tutmak hem yazı yazarken bilgilerin akılda kalmasını sağlamakta hem de tekrarlar esnasında çalışmayı kolaylaştırmaktadır.

 

  • Adaylar, ÖABT'ye hazırlandıkları süreçte kendilerini olumlu yönde motive edecek insanlarla görüşmelidir.
  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi hazırlık süreci azim gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte ders çalışmaya motive edecek kişilerle görüşmek sınav sonucunu olumlu yönde etkilemektedir.

 

  • Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi hazırlık sürecinde adayların iyi bir beslenme ve uyku düzeni için elinden geleni yapması gerekiyor Günlük ortalama 7-8 saat minimum bir uyku süresi olması gerekir. 

 

  • Bu gereken süre kadar uyumayan kişiler yeteri kadar sınavlarda verimli olamazlar. 

 

  • Sınavda başarılı olmak için verimli ders çalışılmalıdır.

 

  • İlk önce yapmanız gereken şey ÖABT sınavında çıkacak konulara detaylı ve titizlikle üstünde durarak çalışmalısınız, konu ile ilgili konu anlatım videolarını da video sitelerinden izleyebilirsiniz.

 

  • Çalıştığınız konunun anlayamadığınız yerde videoyu durdurup başa alıp tekrar edebilirsiniz. Ayrıca öğrendiğiniz yerleri kitaptan tekrar ederek öğrendiğiniz konularıda sağlamlaştırabilirsiniz. 

 

 

ÖABT Hangi Kaynaklardan Çalışılır?

  •  

ÖABT Türkçe Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

·      ÖABT Türkçe Öğretmenliği Öğretmenlik Alan Bilgisi Konu Anlatımı, Nobel Sınav yayınları

·      2022 ÖABT Türkçe Öğretmenliği Tamamı Çözümlü Soru Bankası, Yediiklim Yayınları

·      ÖABT Türkçe Öğretmenliği Öğretmenlik Alan Bilgisi 5 Deneme, Nobel Sınav Yayınları

 

ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 kaynak;

  •  

 

ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 kaynak;

 

  • ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • Oğuzhan Kırlı, 2022 ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Berceste Tamamı Çözümlü Soru Bankası, Yediiklim Yayınları
  • Serhat Gültekin, ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Eser İçerikli Soru Bankası, Yediiklim Yayınları

 

ÖABT Tarih Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 kaynak;

 

  • ÖABT Tarih Alan Eğitimi Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • ÖABT Tarih Öğretmenliği Öğretmenlik Alan Bilgisi Çözümlü Testler Cevaplı Testler, Nobel Sınav Yayınları
  • 2022 ÖABT Tarih Öğretmenliği 5 Deneme Çözümlü, TKM Akademi Yayınları

 

ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yargı Yayınları
  • ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Tamamı Çözümlü Soru Bankası, Yediiklim Yayınları
  • Muhammet Carman ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Çözümlü 8 Deneme Sınavı, Yargı Yayınları

 

ÖABT Biyoloji Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • ÖABT Biyoloji Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • Bülent Özbek, ÖABT Biyoloji Öğretmenliği Soru Bankası, Dijital Hoca Akademi
  • ÖABT Biyoloji Öğretmenliği 75te 75 Tamamı Çözümlü 10 Deneme, Yargı Yayınları

 

 

ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Konu Anlatımlı, Pegem Akademi Yayıncılık
  • Tuğçe Pala, ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 4 Deneme Çözümlü, Yönerge Yayınları
  • Ömer Aynur, ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İHL Meslek Dersleri Öğretmenliği Soru Bankası, Yönerge Yayınları
  • ÖABT Rehber Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir.

 

 

ÖABT Rehber Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • ÖABT Rehber Öğretmen Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • ÖABT Rehber Öğretmen 7 Deneme Çözümlü, Dijital Hoca Akademi Yayınları
  • ÖABT Rehber Öğretmen 75te 75 Tamamı Çözümlü 10 Deneme, Yargı Yayınları

 

ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği Spor Kütüphanesi Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • Can Nakip, ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Soru Bankası, Nobel Sınav Yayınları
  • ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği Çözümlü 7’li Deneme, Dijital Hoca Akademi Yayınları

 

ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • Muhammet Güngör, ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yönerge Yayınları
  • Muhammet Güngör, ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği 3 Deneme Çözümlü, Yönerge Yayınları
  • Muhammet Güngör, ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği Soru Bankası Çözümlü, Yönerge Yayınları

 

ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • 2022 ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • 2022 ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenleri 75te 75 Tamamı Çözümlü 10 Deneme, Yargı Yayınları
  • 2022 ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Soru Bankası, Yargı Yayınları
  • ÖABT İngilizce Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir.

 

ÖABT İngilizce Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • 2022 ÖABT İngilizce Öğretmenliği Konu Anlatımı, Yediiklim Yayınları
  • 2022 ÖABT İngilizce Öğretmenliği Soru Bankası, Nobel Sınav Yayınları
  • Hasan Atsız, 2022 ÖABT İngilizce Öğretmenliği Tamamı Çözümlü 10 Deneme, Yediiklim Yayınları
  • ÖABT Sınıf Öğretmenliği çalışırken kullanılabilecek 3 kaynak aşağıda listelenmiştir.

 

ÖABT Sınıf Öğretmenliği Çalışırken Kullanılabilecek 3 Kaynak;

 

  • 2022 ÖABT Sınıf Öğretmenliği Konu Anlatımlı Modüler Set, Yediiklim Yayınları
  • 2022 ÖABT Sınıf Öğretmenliği Tamamı Çözümlü 10 Deneme, Yediiklim Yayınları
  • Ömer Murat Pamuk, 2022 ÖABT Class Sınıf Öğretmenliği Alan Eğitimi Soru Bankası, Yargı Yayınları

ÖABT'ye Kaç Ay Çalışılmalıdır?

Kaç ay çalışması gerektiği kişiden kişiye değişmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine önceden girmiş olan adaylar, konulara daha önceden çalıştığı için kısa bir tekrar yaparak konuları hatırlayabilmektedir. Yapılacak kısa tekrar sonrasında da hızlıca soru ve deneme çözmeye geçen adaylar, kısa sürede ÖABT'ye hazırlanabilmektedir. 

ÖABT'ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

 

Başlangıç için performansa göre 50-100 soru sayısı yeterli olabilir. Çalışırken bu hedef aşılmaya çalışılmalı ve haftalık ya da aylık ortalama alınarak devam edilen günlerde bulunan ortalama yeni hedef olmalıdır.

 

 

ÖABT ye Çalışırken Çıkmış Soruları Çözmek Gerekir mi?

 

ÖABT'ye çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Uzmanların önerisi sınava girmeden önce, çıkmış soruların çözülmesi yönündedir.

 

ÖABT’ye Hazırlanırken Kitap Okunmalı mıdır?

 

  • Kitap okuyan adayların beyni zinde kalmakta ve zekâsı keskinleşmektedir.
  • Kitap okuyan adaylar soruları diğer öğrencilerden daha hızlı okumakta ve daha kolay anlamaktadır.
  • Kitap okumak muhakeme gücünü geliştirdiği için soruların doğru cevaplarına ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.
  • Kitap okuyan adaylar, sınav anında zamanını daha iyi kontrol etmektedir.
  • Kitaplar ÖABT hazırlık dönemindeki adayların pozitif hissetmesine yardımcı olmaktadır.
  • Hem ÖABT paragraf sorularında hem de isim-eser sorularında öğrencilerin başarısını artırmaktadır.
  • Kitap okumak öğrencilerin sadece sözel değil sayısal sorularında da daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Kitap okuyan öğrencilerin mantık ve muhakeme becerileri geliştiği için sayısal derslerdeki başarıları da artmaktadır.
  • Kitap okumak hafızayı güçlendirdiği için ezber yapmayı kolaylaştırmaktadır.
  • Kitap okuyan adayların yorum yapma yeteneğini geliştirmekte, yorum gerektiren sorulardaki başarısı artmaktadır.
  • Okuma alışkanlığı dil bilgisini geliştirmektedir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.