Savaş Avrupa Birliği ve Türkiye II Savaş Yayınevi

Savaş Akademik Kitaplar Nurettin Bilici
Ürün Kodu : 374027
Yorum Ekle
ISBN : 9786257127240

Yazar : Nurettin Bilici

Basım Yılı :

Boyut : 19x27

Sayfa Sayısı :
Avrupa Birliği ve Türkiye 2
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Teslimat ve İade Koşulları
  • Yorumlar (0)
  • Savaş Avrupa Birliği ve Türkiye II Savaş Yayınevi

    Avrupa Birliği ve Türkiye II (Kamu Maliyesi Makro Büyüklükler, Vergilendirme, Bütçe)

    - Kamu Harcamaları ve Gelirleri Büyüklüğü, Dolaylı-Dolaysız Vergi Payları, Kamu Borçları Büyüklüğü, Vergi Cennetleri, Vergi Kaçakçılığı Oranları…
    - Vergi Uyumlaştırması: KDV, ÖTV, Dolaysız Vergiler
    - AB Bütçesi: Gelirler, Harcamalar, Türkiye’nin Mali Yardımlardan İstifadesi…

    Prof. Dr. Nurettin Bilici

    İçindekiler

    Birinci Bölüm
    Türkiye Kamu Maliyesinin AB’ye Uyumu Veya Uyumsuzluğu
    I. Ülkemizin Ab Karşısında Mevcut Ekonomik Görünümü
    II. Kamunun Parasal Büyüklüğü
    III. Kamu Gelirlerinin Kompozisyonu
    IV. Vergi Kaçakçılığı Sorunu
    V. Vergi Teşvikleri Sorunu
    VI. Kamu Harcamalarının Kompozisyonu
    VII. Ülke Borçları Sorunu
    Araştırma Konuları

    İkinci Bölüm
    AB Ortak Vergi Politikası ve Türkiye
    Birinci Başlık: Ab Temel Vergilendirme İlkelerine Uyumu
    I. AB Uygulamaları
    II. Türkiye’nin AB Temel Vergilendirme İlkelerine Uyumu
    Vergilendirme (İlkeler): Araştırma Konuları
    İkinci Başlık: Avrupa Birliği Katma Değer Vergisi ve Türkiye’nin Uyumu
    I. AB Katma Değer Vergisi
    II. Türk Katma Değer Vergisinin Ab’ye Uyumu
    Katma Değer Vergisi, Araştırma Konuları
    Üçüncü Başlık: AB'NİN Diğer Vergi Düzenlemeleri veTürkiye'nin Uyumu
    I. AB Özel Tüketim Vergisi
    II. Türkiye'de Özel Tüketim Vergileri
    III. Avrupa Birliği’nde Dolaysız Vergiler
    IV. Türkiye’nin Dolaysız Vergilerle İlgili Ortak İlkelere Uyumu
    Araştırma Konuları

    Üçüncü Bölüm
    Avrupa Birliği Bütçesi ve Türkiye’nin İstifadesi
    I. BÜTÇE Oluşturulmasının Amacı, Mali Plan Anlayışı, Alanlar Verenler
    II. Bütçeleme Prosedürü, Bütçenin Gelirleri
    III. AB Bütçesi Harcamaları
    IV. AB Bütçesine Destek: Avrupa Yatırım Bankası Kredileri
    V. Üçüncü Ülkelere Yönelik Avrupa Birliği Mali Yardımları
    İkinci Başlık: Türkiye’ye Yapılan Avrupa Birliği Mali Yardımları
    I. Mali Yardımların Amacı
    II. 1963-1999 Dönemi Mali Yardımları
    III. Adaylık Süreci (1999 Helsinki Zirvesi Sonrası) Mali Yardımları
    IV. Türkiye’ye Yapılan Yardımların Diğer Ülkelerle Karşılaştırılmsı
    Araştırma Konuları: Bütçe, Mali Yardımlar

    Önsöz ve Teşekkür

    Bu kitabın yola çıkış hikâyesi Hocam, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat ile başlar. 1990 yılında Brüksel’de doktoramı tamamlayıp yurda döndüğümde Tuğrul Hoca Ankara Üniversitesinde ülkemizin, belki ilk olan, ama en kapsamlı olan, Türkiye-AB ilişkileri lisansüstü eğitim programlarını hazırlıyordu. O günlerde bana kamu maliyesi alanının, özellikle AB Bütçesi ve Vergilendirme derslerinin sorumluluğunu vermişti. Tuğrul Hoca’nın temellerini attığı programlar hâlen devam ediyor, ben de oradaki görevimi sürdürüyorum.

    Bu programlar kapsamında verdiğim derslerle ortaya çıkan bilgi birikimi kitaba dönüştü. Kitabın ilk baskısı 2004 yılında yapılmıştı. O tarihlerde aynı programda görev yaptığımız Prof. Dr. Ahmet Gökdere Hoca çalışmanın ilk halini okumuş, düzeltmeler yapmış ve önerilerini benimle paylaşmıştı. Hocamın Tandoğan’daki “yeri-göğü” kitaplarla dolu mütevazi apartman dairesinde yaptığımız sohbetleri hatırlıyorum. O, benim Hukuk Fakültesinde seçmeli Muhasebe dersimin hocalığını da yapmıştı. Çok değerli bir bilim adamıydı ve geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürüyordu. Ayrıca, o dönemin TRT 2’sinde Türkiye-AB ilişkilerini konu alan haftalık bir televizyon programı da yapıyordu. Pırıl pırıl zekâsı olan bir insandı. Prof. Dr. Ahmet Gökdere Hoca’yı 31 Ekim 2003 tarihinde kaybettik. Kendisini saygıyla anıyorum, teşekkürlerimi yeniden iletiyorum ve Allah’tan rahmet diliyorum.

    Diğer taraftan, Türkiye-AB ilişkileri konulu kitaplarımın yazılmasında başka hocalarımın ve meslektaşlarımın teşviklerini ve katkılarını gördüm. Onların isimlerini burada anarak teşekkürlerimi ve saygılarımı iletmek istiyorum: Prof. Dr. Mualla Öncel, Prof. Dr. Ahmet Kumrulu, Prof. Dr. Nami Çağan; Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Brüksel Hür Üniversitesi öğretim üyesi (doktora tez danışmanım)

    Beyefendi ve mütevazi kişiliğiyle tanınan Nami Hoca’mı 19 Haziran 2017 tarihinde kaybettik. Benim Vergi Hukuku ve Kamu Maliyesi alanında çalışmaya başlamamda onun büyük katkısı vardır. 1981 yılında ben yola çıktığımda, Hocam yakında gireceği doçentlik sınavının heyecanını yaşıyordu. Özellikle onunla Mualla Öncel Hocamın odasında yaptığımız sohbetleri, görüşmeleri “12 Eylül’e Giden Yol-Bir Hukuk Öğrencisinin Günlükleri” isimli kitabımda anlattım.
    Prof. Dr. Nami Çağan iyi bir bilim adamıydı. Aynı zamanda iyi bir politikacı. 19, 20 ve 21. dönem Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul Milletvekilive 55, 56 ve 57. Hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı.
    Hocamla ilişkimiz asistanı olmak üzere başladı. Zamanla doktoramı tamamladım, Hocamlabirlikte Y. Lisans, doktora tez jürilerinde birlikte yer alma şansına eriştim. Jürilerin ardından Hocamla (sigara-kahve eşliğinde) yaptığımız, özellikle Hocamdan politika dönemi (çoğu merhum Bülent Ecevit’le ilgili) anılarını dinlediğim sohbetleri unutmayacağım.
    Allah rahmet eylesin. Kabri cennet olsun.
    Prof. Dr. John Kirkpatrick, Avrupa Komisyonu Vergilendirme Genel Müdürlüğü uzmanı (AB Vergilendirme Genel Müdürlüğündeki staj danışmanım) Prof. Dr. Eberhard Haug Adrion.

    Ayrıca, çalışmanın bu hale geldiği süreç içinde düzeltmeler yapan, öneriler sunan izleyen meslektaşlarımı da anmam gerekir: Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Sanem Baykal, Prof. Dr. Belgin Akçay; Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Arzu Akkoyunlu, Doç. Dr. Nil Tosun, Doç. Dr. Oytun Canyaş ve Doç. Dr. Alparslan Başaran; TOBB Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Nihat Bayar; Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyeleri Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Organ, Prof. Dr. Ersan Öz; TCMB Denetim Genel Müdürü Bilal San, Genel Müdür Yardımcısı Kenan Alpdündar; Hazine Müsteşarlığı uzmanlarından Sema Özkuten Baygün, öğrencilerimden Önder Özdiyen, Şemsettin Kaya.

    Son olarak, tüm diğer kitaplarımda olduğu gibi bu kitabı da yayımı öncesinde titiz bir şekilde okuyan; görüş ve değerlendirmelerini benimle paylaşan çalışma arkadaşım Dr. Begüm Dilemre Öden’e teşekkür ediyorum. Çalışkan, çok değerli bir bilim insanı olan Begüm Dilemre Öden’le birlikte çalışmak benim için bir ayrıcalıktır.


    Daha fazla bilgi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.