- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Teslimat ve İade Koşulları
- Yorumlar (0)
-
Yaban İletişim Yayınları
Millî Mücadele dönemine farklı bir perspektifle bakmanızı sağlayacak klasik bir romanla tanışmaya ne dersiniz? Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun kaleme aldığı "Yaban", Millî Mücadele yıllarında bir köyde yaşananları konu alıyor ve söz konusu dönemi farklı bir bakış açısıyla okurlara sunuyor. Gelin, savaş ve bağımsızlık gibi temaların yanı sıra halk-aydın çatışması gibi konuları da işleyen romanın içeriğine biraz değinelim.
"Yaban" adlı kitabı neden okumalısınız?
214 sayfadan oluşan "Yaban" adlı roman, Çanakkale Cephesi'nde kolunu kaybederek gazi olan subay Ahmet Celal'in Porsuk Çayı yakınlarında bir köyde geçirdiği zaman dilimini konu alıyor. Ahmet Celal'in notlarından oluşan bir defter üzerinden kurgulanan eser, oldukça akıcı bir şekilde ilerliyor. Romanda Ahmet Celal'e emir eri Mehmet Ali, Zeynep Kadın, Salih Ağa, Bekir Çavuş, İsmail, Emine, Süleyman ve Hasan gibi köy halkından yan karakterler eşlik ediyor. Oldukça sade bir Türkçe ile yazılan eserde, yer yer günümüz Türkçesinde pek kullanılmayan kelimeler de yer alıyor. Bu kelimeler, okurun metni anlamasına engel olmuyor ancak yine de bu sözcüklerin günümüz Türkçesindeki karşılıkları parantez içinde belirtiliyor. Ayrıca kitabın başında Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Anadolu Mezalimini Tahkik Komisyonu ile çalıştığı döneme ait bir fotoğrafı, "Yaban" adlı eserin Osmanlı Türkçesiyle yazılmış orijinal bir sayfası ve yazarın "Yaban"a gelen haksız eleştirilere karşı ikinci baskı vesilesiyle kaleme aldığı bir bölüm bulunuyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bu eserine aslında "Ateşten Gömlek" adını vereceğini ancak bu isim Halide Edip Adıvar tarafından kullanıldığı için "Yaban" adını tercih ettiğini biliyor muydunuz? Yazarın Kurtuluş Savaşı gözlemlerinden ve Anadolu Mezalimini Tahkik Komisyonu ile çalıştığı dönemden yararlanarak yazdığı "Yaban" adlı romanı, ilk kez Muallim Ahmet Halit Kütüphanesi tarafından 1932 yılında yayımlanır. 1942-1970 yılları arasında Remzi Kitabevi aracılığıyla okurlarla buluşturulan eser, 1977-1981 yılları arasında da Birikim Yayınları tarafından basılır. 1983 yılından itibaren İletişim Yayıncılık tarafından basılan ve Türk edebiyatının klasikleri arasında önemli bir yere sahip olan eser, beyaz perdeye de uyarlanır. Bu etkileyici ve önemli eseri bir de izleyici gözüyle değerlendirmek isterseniz Nihat Durak yönetmenliğinde çekilen 1996 yapımlı Yaban (IMDb: 7.0) filmini izleyebilirsiniz.